Het buitensporige doelpunt van Erling Haaland verblindt meer records en trekt vergelijkingen met Messi en Ronaldo

Het buitensporige doelpunt van Erling Haaland verblindt meer records en trekt vergelijkingen met Messi en Ronaldo

Dit seizoen vormde Erling Haaland een contrapunt voor de traditionele ritmes van de competitie door doelpunten te maken met metronomische consistentie, maar als een metronoom die uit vorm is gebogen en een nieuw tempo heeft bepaald dat alle anderen kunnen volgen.

微信图片_20230410143120.png

Zijn twee doelpunten op zaterdag braken meer scorerecords en loodsten Manchester City naar een 4-1 overwinning op Southampton om de druk op koploper Arsenal in de titelrace te behouden.


Haaland's tweede doelpunt, een schandalige omhaal na het vasthouden aan de voorzet van Jack Grealish, bracht zijn totaal op 30 doelpunten gescoord in de Premier League dit seizoen, een uithaal die de 22-jarige in slechts 27 wedstrijden heeft bereikt en sneller dan wie dan ook.


De Noor heeft al het record geëvenaard van 44 doelpunten gescoord door een Premier League-speler in alle competities in één seizoen.


Met nog maximaal 16 resterende wedstrijden-afhankelijk van het fortuin van City in de knock-outfase van de FA Cup en Champions League-is het zeker een kwestie van wanneer en met hoeveel Haaland dit specifieke record zal breken.


Wat betreft het record van het scoren van de Premier League zelf, Haaland is slechts vier verlegen van het regelrechte record dat gezamenlijk wordt gehouden door Andy Cole en Alan Shearer, maar dat werd neergezet toen er 42 wedstrijden in een seizoen waren, in 1993-94 en 1994-95. respectievelijk.


Mohamed Salah heeft het record voor de meeste gescoorde doelpunten in een seizoen van 38 wedstrijden, met zijn 32 goals in 2017-18.


"We hebben twee ongelooflijke decennia geleefd met Cristiano Ronaldo en Lionel Messi, maar hij is op dat niveau", vertelde City-manager Pep Guardiola aan BBC Sport.


“Het tweede doelpunt was geweldig. Het is niet gemakkelijk om de bal in de lucht op te pakken en op het gras te zetten.”


Guardiola voegde eraan toe dat Haaland, nog aan het begin van zijn carrière, nog een lange weg te gaan had voordat hij dezelfde status kon aannemen als Messi en Ronaldo.


"Hij is zo competitief, maar het bereiken van de Cristano-en Messi-niveaus is veel werk", zei Guardiola volgens Sky Sports.


“Ze raken niet gewond. Erling is lang, hij is enorm, hij heeft veel zorg nodig, fysio's, niet slechts één maar veel mensen."


Als een onderdeel van een City-ploeg vol creatief talent, zal Haaland's productieve doelpunten waarschijnlijk doorgaan.


Zoals Shearer schreef in The Athletic: "Hij is een doelpuntenmachine, iemand die snel en direct is, die fysiek sterk en goed in de lucht is, die met beide voeten kan scoren en wiens positionering fantastisch is."